Domácí pokusy z chemie |
Led vlož do igelitové tašky a kladívkem ho na kuchyňském prkénku roztluč na jemnou ledovou drť. Na prkénko nalij trochu vody a postav na něj plechovku s ledovou drtí a přidej k ní kuchyňskou sůl, aby byl poměr ledu a soli 3 : 1. Do směsi vlož teploměr a sleduj teplotu. Pevně přidržuj plechovku k prkénku a současně směs míchej lžící. Za 5 minut se pokus oddělit plechovku od prkénka.
Plechovku od prkénka nelze oddělit, protože k němu přimrzla. Naměřená teplota je kolem -15° C. Chladicí směs byla tvořena ledem a kuchyňskou solí. Směs při svém vzniku snižuje teplotu. Její teplota tuhnutí je také velmi nízká.
I při -20° C je směs ledu a kuchyňské soli (chlorid sodný NaCl) kapalná. Tohoto jevu využívají silničáři při posypu zledovatělých vozovek. Posypové směsi mohou obsahovat i jiné soli, např. chlorid vápenatý CaCl2 nebo chlorid hořečnatý MgCl2.