Domácí pokusy z chemie
logo

Pokus č.29 - Vyrob si karamelové lízátko


foto2 foto3 foto4 foto5

Pomůcky:

  • kovová vánoční formička nebo vykrajovací formička položená na alobalu
  • malý hrnec
  • kovová lžíce
  • špejle
  • krystalový cukr
  • tuk (máslo)

Postup:

Nejdříve si připrav formu na lízátko, lehce ji vytři tukem. Do malého hrnce dej asi 3 lžíce krystalového cukru. Pomalu zahřívej a neustále míchej, až se cukr roztaví a začne pozvolna hnědnou – karamelizovat. Dej pozor, ať se cukr nepřipaluje, to by bylo lízátko nahořklé. Světle hnědou taveninu rychle nalij do připravené formičky a vlož do ní špejle. Počkej, až karamel ztuhne.

Rada:

Tímto způsobem můžeš pro přátele připravit dárek. Nezapomeň karamelové lízátko hezky zabalit.

Úkol:

Pro svoji typickou barvu (jakou?) se používá karamel k přibarvování nápojů. Toto potravinářské barvivo se značí E 150. Zjisti, které nápoje jej obsahují.


Projekt EU - Moderně nejen v přírodních vědách
Základní škola Letohrad, Komenského 269