Domácí pokusy z chemie |
Do sklenice nalij do poloviny vodu a vlož do ní vejce. Potom postupně přisypávej sůl, až vznikne nasycený roztok kuchyňské soli, pozoruj vejce. Přilij vodu a opět pozoruj pohyb vejce.
Jakmile vložíme vejce do vody, klesá ke dnu. Přidáváme-li kuchyňskou sůl, stoupá k hladině, protože vznikající roztok kuchyňské soli má větší hustotu než voda. Pokud přidáš vodu, sníží se hustota a vejce se znovu potopí.
Mrtvé moře je známé tím, že má nejvyšší salinitu, to znamená, že obsahuje velké množství rozpuštěných solí, uvádí se: v 1 000 g vody je obsaženo až 337 g solí. Předměty jsou zde nadnášeny, proto můžete ležet na hladině moře a ještě u toho číst noviny. Jeho salinita dosahuje 33,7 %, čímž se řadí mezi nejslanější jezera na světě.
Zjisti salinitu Baltského moře, Rudého moře, Černého a Středozemního moře.