Domácí pokusy z chemie |
Ethanol (líh) je vysoce hořlavý. Nemanipuluj s otevřeným ohněm. Pro rodiče platí při manipulaci s ethanolem zákaz kouření. Dostatečně větrej. Pozor! Při dolévání ethanolu hrozí nebezpečí popálení.
Do porcelánové misky nasyp nehořlavý sypký materiál (písek, popel z ohniště) a udělej v něm důlek. Na papíru promíchej cukr a jedlou sodu v objemovém poměru 9 : 1 (dávkuj po lžičkách). Směs vsypej do důlku. Nehořlavý materiál kolem směsi v misce rovnoměrně ovlhči 5 ml ethanolu a směs hořící špejlí zapal. Sleduj průběh reakce.
Který prvek tvoří černou složku těla hada? Vysvětli, proč had roste.
Při hoření cukru vzniká uhlík tvořící tělo hada. Vznikajícím oxidem uhličitým tepelným rozkladem jedlé sody se uhlík nadouvá, proto had roste.