Domácí pokusy z chemie |
Do sklenice od kečupu nalij asi 100 ml vlažné vody a přidej dvě lžičky sacharózy. Do sklenice rozdrob kousek pekařského čerstvého droždí a směs zamíchej špejlí. Sklenici uzavři smotkem vaty a nech asi 20 minut stát na teplém místě, je-li slunečno, dej ji za okno. Pozoruj.
Jsou viditelné bublinky plynu (oxid uhličitý) a po vyndání smotku vaty můžeme cítit typickou alkoholovou vůni. Ve sklenici probíhá kvasný proces. Účinkem enzymu zymázy se sacharid rozkládá na oxid uhličitý CO2 a alkohol ethanol C2H5OH.
Při výrobě např. chleba, kynutých knedlíků, buchet aj. se využívá pekařské droždí, které se podílí na alkoholovém kvašení sacharidů. Při jejich kvašení vznikající oxid uhličitý, který při pečení uniká, způsobuje charakteristické dírky. Ethanol není v chlebu cítit, protože se při pečení v důsledku vysoké teploty vypaří.