Domácí pokusy z chemie |
Nejprve rozpusť 20 g moučkového cukru ve 180 ml vody, získáš tak 200 ml roztoku sacharózy. Do každé skleničky nalij 50 ml tohoto roztoku a přidej 5 g čerstvého droždí. První skleničku vlož do větší skleničky, v níž je ledová drť, která reakční směs zchladí na teplotu kolem 14°C. Druhou skleničku zahřej ve vodní lázni na teplotu kolem 50°C, do třetí skleničky přidej další 3 lžičky sacharózy a zahřej ve vodní lázni na teplotu kolem 50°C. Do čtvrté přidej několik zrnek modré skalice (síran měďnatý CuSO4) a zahřej rovněž ve vodní lázni na 50°C. Pozoruj průběh reakcí a po dvaceti minutách vyhodnoť průběh chemické reakce v jednotlivých skleničkách.
Při kvašení vzniká ethanol (C2H5OH) a oxid uhličitý (CO2). Ve druhé skleničce byly splněny potřebné požadavky a vytvořily se ideální podmínky pro kvašení: teplota, vhodné složení roztoku, žádné škodliviny, které by snižovaly účinnost enzymu zymázy, obsaženém v čerstvém droždí. K rušivým zásahům, které nepříznivě ovlivňují kvašení, patří nízká teplota (v 1. skleničce), vysoká koncentrace cukru (ve 3. skleničce) a přítomnost síranu měďnatého (ve 4. skleničce).