Domácí pokusy z chemie |
Do jablka vsuň dva pozinkované hřebíky a dotýkej se každého jedním vodičem. Změř napětí mezi elektrodami, které představují hřebíky. Jeden pozinkovaný hřebík nahraď měděným a opět zjisti napětí na elektrodách. Pokus opakuj s bramborem a citronem.
Ovoce a zelenina obsahují vodivý elektrolyt a se hřebíky do nich zasunutými vytvářejí galvanické články, které jsou zdrojem elektrické energie. Galvanický článek je zařízení, ve kterém probíhají redoxní reakce. Pomocí nich se chemická energie přeměňuje na energii elektrickou. Odlišné napětí u zkoumaných vzorků je způsobeno obsahem vody a vzájemnou vzdáleností elektrod (hřebíků).
Ve které potravině jsi naměřil mezi elektrodami největší napětí? Proč jsi pokaždé naměřil u jablka jiné napětí?
Galvanické články dostaly svůj název podle italského lékaře, přírodovědce a fyzika Luigiho Galvaniho, který při pitvání žabích stehýnek zpozoroval jejich záškuby po dotyku kovového předmětu, podobné záškubům vyvolaných elektrickým nábojem. Tento jev správně vysvětlil italský fyzik Alessandro Volta, a to vznikem elektrického napětí mezi dvěma kovy (nástrojem a kovovým podkladem) vodivě propojenými elektrolytem (obsaženým v buňkách). Na základě těchto úvah sestavil v roce 1800 článek, skládající se z měděné a zinkové elektrody ponořené do roztoku kyseliny sírové. Voltův článek dával napětí přibližně 1 V a stal se prvním zdrojem stálého elektrického proudu.