Domácí pokusy z chemie |
Nelze použít technický líh, ten se denaturuje, upravuje benzínem, aby nemohl být použit pro potravinářské účely. Pokud by takto upravený líh člověk konzumoval, způsobí si značné zdravotní problémy!!!!
Připravit smaženici z vajec je snadné, pokud máme k dispozici zdroj tepla. Když nemáme plynový vařič, nejde proud, nemáme ani svíčku, tak si přesto za okamžik připravíme smaženici. Použijeme vysokoprocentní alkohol.
Na talířek rozklepni syrové vajíčko, lžičkou poruš žloutek a promíchej žloutek s bílkem. Potom přidej asi 4 lžičky vysokoprocentního alkoholu. Pozoruj změny.
Účinkem alkoholu se bílkoviny obsažené ve vajíčku srážejí. Tuto reakci označujeme jako denaturaci bílkovin. To, co se stalo s bílkem, děje se i v lidském těle po požití alkoholu. Tělo totiž obsahuje velké množství bílkovin a vlivem alkoholu začínají vznikat podobné shluky. O denaturaci bílkovin se dozvíš více v následujícím pokusu.
Připravenou smaženici je možné přendat na talířek, doplnit ji ovocem naloženým v rumu, posypat oříšky, přidat lžičku cukru a před konzumací flambovat.
Zjisti, co je flambování a kdy se využívá.