Domácí pokusy z chemie
logo

Pokus č.64 - Smažení vajec bez ohně


foto2 foto3 foto4 foto5

Pomůcky:

  • syrové vejce
  • talířek
  • lžička
  • vysokoprocentní alkohol (60-80%)

Upozornění:

Nelze použít technický líh, ten se denaturuje, upravuje benzínem, aby nemohl být použit pro potravinářské účely. Pokud by takto upravený líh člověk konzumoval, způsobí si značné zdravotní problémy!!!!

Zamyšlení:

Připravit smaženici z vajec je snadné, pokud máme k dispozici zdroj tepla. Když nemáme plynový vařič, nejde proud, nemáme ani svíčku, tak si přesto za okamžik připravíme smaženici. Použijeme vysokoprocentní alkohol.

Postup:

Na talířek rozklepni syrové vajíčko, lžičkou poruš žloutek a promíchej žloutek s bílkem. Potom přidej asi 4 lžičky vysokoprocentního alkoholu. Pozoruj změny.

Vysvětlení:

Účinkem alkoholu se bílkoviny obsažené ve vajíčku srážejí. Tuto reakci označujeme jako denaturaci bílkovin. To, co se stalo s bílkem, děje se i v lidském těle po požití alkoholu. Tělo totiž obsahuje velké množství bílkovin a vlivem alkoholu začínají vznikat podobné shluky. O denaturaci bílkovin se dozvíš více v následujícím pokusu.

Doporučení jen pro dospělé:

Připravenou smaženici je možné přendat na talířek, doplnit ji ovocem naloženým v rumu, posypat oříšky, přidat lžičku cukru a před konzumací flambovat.

Úkol:

Zjisti, co je flambování a kdy se využívá.


Projekt EU - Moderně nejen v přírodních vědách
Základní škola Letohrad, Komenského 269